تنها ماندن عربستان در جنگ آفرینی/ صداهای مخالف در شواری همکاری بالا گرفت

حتما نظرات خوتان را اعلام بفرمائید

تنها ماندن عربستان در جنگ آفرینی/ صداهای مخالف در شواری همکاری بالا گرفت

به نقل از روزنامه الاخبار، شدت مواضع سعودی در جبهه‌های مختلف موجب شده است «برادران» در شورای همکاری خلیج فارس از عاقبت راهبرد جدید محمد بن سلمان ولیعهد سعودی احساس ترس و نگرانی کرده و در صف سعودی قرار نگیرند.

اعتراض قطر به سیاست‌های سعودی

در شرایطی که قطر چاره‌ای جز مخالفت بیش از پیش با سیاست های محور سعودی مبنی بر تحریم دوحه ندارد، کویت و عمان نیز «خشم» پنهانی را نسبت به «برادر بزرگتر» در دل دارند که با این راهبرد در حال افزایش کانون های تتنش در منطقه است.

تنها ماندن عربستان در جبهه داخلی و خارجی

به نظر می رسد «عربستان جدید» در بین «برادرانش» در جنگ فراگیر در دو جبهه داخلی و خارجی تنها مانده است و در این وضعیت فقط حمایت امارات متحده عبری استثنا است که رد پای حامیانش در تمام اقدامات اخیر عربستان کاملا روشن است و نیز بحرین که پادشاه آن چاره ای جز این ندارد که از عربستان حمایت کند.

بالا گرفتن صداهای اعتراض به عربستان

به جز این دو نه تنها هیچ گونه موضع حمایت جویانه از اقدامات بی هدف و ماجرجویانه ولیعهد سعودی در بین شورای همکاری خلیج فارس دیده نمی شود، بلکه صدهای مخالف از این ماجراجویی روز به روز در حال بالاگرفتن است که گرچه آشکار نیست اما در خفا شنیده می شود.

این صدهای مخالف از قطر آغاز می شود که هنوز با نتایج حاصل از تحریم محور سعودی روبه رو است که چه بسا گام نخست در مسیر «جنون آمیزی» باشد که بن سلمان پس از جنگ بی حاصل در یمن این بار علیه قطر در آن گام بردارد.

امید قطر به تاثیر طرف‌های منطقی در عربستان از بین رفته است

دوحه متوجه است امیدی که روزهای نخست این بحران برای امکان دخالت طرف های منطقی و عاقل عربستان در مهار بن سلمان داشت، بسیار رنگ باخته است و این ناامیدی از زمانی شروع شد که بن سلمان، محمد بن نایف ولیعهد سابق و پسرعموی خود را برکنار کرد و سپس روند هماهنگی مواضع سعودی و اماراتی در قبال بحران با قطر ادامه یافته و در ادامه آن موج دستگیری ها در عربستان آغاز شد تا به این ترتیب امید قطر به اصلاح شدن موضع ریاض کاهش یابد.

اذعان قطر به تاثیر ولیعهد ابوظبی بر محمد بن سلمان

بر این اساس نحوه تعامل دوحه به تحولات تازه عربستان بر این محور متمرکز است که قدرت در اختیار بن سلمان است و او نیز سخت تحت تاثیر محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی است و به توصیه های او گوش سپرده است بنابراین مسئولان قطری پیش بینی می کنند بحران موجود همچنان به درازا بکشد.

چرا قطر درخواست برای  گفت وگو با ایران را تکرار کرده است؟

با این توضیحات می توان موضع قطر مبنی بر درخواست مجدد گفت وگو با ایران به جای اختلاف و تنش با آن را متوجه شد. وزیر خارجه قطر در این باره اعلام کرده است، ایران همسایه ما در خلیج فارس بوده و منافع مشترکی با آن وجود دارد و باید بحران با آن را از طریق گفت وگو حل و فصل کرد.

این اظهارات به مثابه انتقاد غیرمستقیم از شدت مواضع سعودی و متهم کردن عربستان به ایجاد بی ثباتی در لبنان است.

انتقاد دیپلماتیک عمان از عربستان

همین موضع با شدت کمتر و با دبلوماسی معمول عمان، از این کشو نیز شنیده شد به این معنی که یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان چند روز پیش اظهاراتی در خصوص ایران و یمن داشت که به معنی انتقاد غیر مستقیم از سیاست خارجی شاهزاده جوان سعودی بود.

انتقاد کویت از عربستان از چه جنسی است؟

در مورد کویت نیز باید گفت که این کشور تلاش دارد با عربستان مدارا کرده و حق همسایگی را رعایت کند و در همین راستا پس از اینکه عربستان به اتباع خود در مورد سفر به لبنان هشدار داد و از آنان خواست این کشور را ترک کنند، کویت نیز موضع مشابهی اتخاذ کرد .

اما رسانه های کویتی در خصوص تحولات لبنان و شدت مواضع ریاض علیه بیروت تاکید دارند که کویت بر حاکمیت و استقلال لبنان تاکید دارد و علاوه بر این در شرایطی که عربستان با سرعت و در چارچوب اقدامات عملی در حال عادی سازی روابط با اسرائیل است، رسانه های کویت در اقدامی سیاسی و رسانه ای گسترده بر تقویت همبستگی با فلسطینی ها و احیای قضیه فلسطین در کویت تاکید دارند.

تلاش تضمین نشده عربستان برای عادی سازی روابط با اسرائیل

با این توضیحات باید گفت که دل بستن عربستان به امکان سوق دادن کشورهای عربی و اسلامی به سمت عادی سازی روابط با اسرائیل جای سوال دارد.

تسونامی داخلی علیه بن سلمان و تنهایی او در مسیر سیاست‌های افراطی

به این ترتیب بن سلمان در مسیر مواضع افراطی در سطح منطقه تنها مانده است و در عین حال با تسونامی داخلی روبه رو است و سخت در تلاش است دوستی با اسرائیل و دشمنی با ایران را تقویت کند.

آمریکا و غرب به فکر منافع خود و اسرائیل

در این میان گرچه آمریکا و کشورهای غربی با همه این تحولات در یک سطح تعامل ندارند اما تلاش می کنند در راستای منافع خود و اسرائیل حرکت کنند و به این ترتیب «برادران» عربستان در شورای همکاری خلیج فارس نه تنها به راهبرد جدید سعودی پاسخ نداده بلکه این راهبرد برای آنان قابل درک نیست.

روند تحولات طبق خواست عربستان نیست

بنابراین احتمال رکود و اعتراض در آینده بعید نیست به ویژه اینکه فراز و نشیب کنونی طبق خواست سعودی پیش نمی رود از جمله اینکه نزدیک شدن قطر-ترکیه- ایران قوت گرفته است.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:



:: موضوعات مرتبط: اخبار مربوط به ایران وسایر نقاط جهان به روز ، ،
نويسنده : دوستی